Duurzaamheid, je hoort er veel over.. maar wat is nou eigenlijk een duurzame tuin?
Klimaatverandering zorgt voor langere periodes van warm en droog weer maar ook voor heftige, soms bijna tropische regenval. We zien steeds vaker overstromingen, bosbranden of dieren die hun natuurlijke leefomgeving kwijt raken. Onze tuinen zijn vaak nog niet ingericht op deze verandering als gevolg van het broeikaseffect.
Alle reden om te kijken hoe we er zelf een steentje aan bij kunnen dragen om onze kinderen en de volgende generaties een veilig thuis te kunnen bieden.
Er zijn veel manieren om bewuster om te gaan met onze aarde. Bewuster eten, minder reizen of langer gebruik maken van kleding en elektronica zijn een aantal voorbeelden. Een andere manier is om je tuin duurzamer te maken. Ondanks het feit dat een groene tuin geen wezenlijke verandering van het klimaat teweeg zal brengen, zullen toch alle kleine beetjes helpen. Maar wat zijn dan de belangrijkste kenmerken van een duurzame tuin? Denk hierbij aan het gebruik of hergebruik van duurzame materialen, de juiste begroeiing, biodiversiteit en niet te vergeten het feit dat een duurzame tuin ook onderhoudsarm kan zijn. Alle reden dus om te onderzoeken hoe je je eigen tuin kunt verduurzamen.
Ik heb 5 tips voor je op een rij gezet:
1. Maak een plan
Het klinkt simpel maar het is wel heel handig. Begin met een tekening op schaal en schrijf alle wensen op papier. Door het opstellen van een tuinplan kun je een inschatting maken hoeveel materialen en planten je nodig hebt. Hou bij de indeling van je tuin ook rekening met de grond en de stand van de zon. Een aantal planten heeft net iets meer zon nodig waar andere meer genieten van schaduwrijke plekken. Probeer zoveel mogelijk materialen die je naar de stort zou brengen te hergebruiken. Vlonders, balken of sierstenen krijgen op die manier vaak een tweede leven. Hoe leuk is dat!
2. Kies voor duurzame materialen
Een groot probleem is het veelvuldige gebruik van tegels die het grootste deel van het tuinoppervlak bedekken. En waar moet het regenwater dan naartoe? Precies, dat kan nergens heen. Wateroverlast is vaak het gevolg. Maar i.p.v. tegels zou je ook kunnen denken aan hout. Hout heeft een natuurlijke uitstraling, gaat lang mee en heeft een verkoelende werking. Let er bij het kiezen van de houtsoort wel op dat je niet kiest voor tropisch hardhout maar Europees hardhout, zoals lariks, eik en kastanje. De kap van tropisch hardhout zorgt immers voor veel milieuproblemen en heeft al een lange reis afgelegd wat niet bevorderlijk is voor de CO2 uitstoot. Niet alleen voor het terras maar ook voor andere delen van de tuin zou je bewust voor duurzame materialen kunnen kiezen. Schelpenpaden of paden van boomschors zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Hebben stevige paden je voorkeur, gebruik dan split of grind.
3. Vang het regenwater op
Een mooie manier van duurzaamheid is het hergebruik van regenwater. Jaarlijks gebruiken we zo’n 2000 liter aan kostbaar drinkwater in de tuin. Naast de bekende regenton zijn er ook regentanks of regenwatersystemen waarbij je regenwater zelfs binnenshuis kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van je wc. Regenwater bevat nauwelijks kalk en is beter voor je planten. Kleine vijvers en waterspiegels zorgen voor een constante bewatering van de tuin en zijn daarnaast ook mooie plekjes om een zit of hangplaats te creëren.
4. Lekkers uit eigen tuin
Het allerleukste voorbeeld van duurzaamheid vind ik het verbouwen van eigen groente en fruit. Waarom is dat duurzaam? Je reduceert immers de CO2 uitstoot omdat groente en fruit niet uit verre landen geïmporteerd hoeven te worden, want je kweekt ze in je eigen tuin. Zorg je voor een diversiteit aan bloemen en planten, trek je ook insecten aan die je moestuin op een natuurlijk manier beschermen. Het proces van zaaien, kiemen, planten en verzorgen om vervolgens te kunnen genieten van heerlijke trostomaatjes of eigen gekweekte aardbeien met slagroom geeft toch wel de ultieme kik. Maar begin niet lukraak zaden in de grond te stoppen. Maak een plan! Wat vind je lekker om te kweken en past het ook in je tuin of op je balkon? Welke planten zet je bij elkaar? Internet biedt uitkomst met veel tips en tricks.
5. Bied een thuis voor insecten
Om verschillende redenen krijgen steeds meer dier- en plantensoorten het moeilijk. Het aantal vlinders is in de laatste jaren sterk verminderd. Door het aanleggen van verschillende inheemse planten of het maken van een insectenhotel geeft je ook insecten weer een kans.
Naast deze 5 tips zijn er nog tal van andere mogelijkheden om bewuster om te gaan met ons milieu. Alle kleine beetjes helpen! In de meeste gevallen zijn duurzame oplossingen ook nog eens goed voor je portemonnee.
Wil je aan slag met je tuin en heb je daarbij hulp nodig?
Ik help je graag!