Dit zijn Dé tuintrends van 2023!

De tuin, voor heel veel mensen is de tuin een belangrijk deel van hun huis geworden. Voor de een is het heel ontspannend om met de handen in de aarde te wroeten, voor de ander geldt.. lekker luieren in die hangmat. Hoe dan ook lijkt de tuin een steeds belangrijkere plek in te nemen. De maatschappij eist steeds meer van ons, alles moet sneller of beter. Ruimte creëren in je hoofd, een moment van ontspanning zoeken of gezellig met familie en vrienden het leven vieren. De tuin is daarvoor een uiterst geschikte plek. In de loop der jaren is veel veranderd op tuingebied. De tuin is steeds meer een verlengstuk van ons huis geworden. Het comfort en de luxe die wij binnen ervaren willen we ook graag buiten terugzien. Steeds vaker zien we overkappingen met een buitenkeuken of een open haard om ook in de winter lekker onder een dekentje te kunnen genieten van het buiten zijn. 

 

Maar wat zijn dan de trends van 2023?

Terug naar de natuur

Waar tuinen de laatste jaren vaak op grote schaal werden betegeld om zo min mogelijk onderhoud te moeten plegen zien we nu steeds meer het natuurlijke, wilde karakter terugkomen. We gaan voor beplanting, houtsnippers of grind als verharding; regenwater wordt hierdoor opgevangen en gaat niet verloren. Al het moois wat wij tijdens een wandeling tegenkomen mag nu ook prominent aanwezig zijn in onze tuin, boomstammen om op te klauteren, zwerfkeien of wilde planten die wij strooien in plaats van ze in groepen te planten. Verschillende kleuren planten vrolijk door elkaar, alles mag! Ook duurzaamheid zal hierbij een steeds grotere rol spelen, eenjarig perkgoed maakt plaats voor gras met inheemse bloemen, die elk jaar vanzelf terugkomen. Onze tuinen worden avontuurlijker en ongedwongener, allemaal minder binnen de lijntjes. Fruitbomen en moestuinen, voedsel van eigen bodem is niet alleen een trend, het is ook lekker en goed voor je portemonnee. Naast het vaste terras mogen er kleine plekken komen die voor spanning, maar ook voor gezelligheid zorgen.

Organische vormen

In ons interieur zien we steeds meer golvende of organische vormen terugkomen. Meubels maar ook vloerkleden of accessoires zijn minder strak om te zorgen voor gezelligheid en warmte. Deze trend zien we ook terugkomen in onze tuin. Grindpaden en plantenbakken hoeven niet recht te zijn maar mogen meebewegen met de natuur.

Water

Het klimaat verandert, de aarde warmt op. Ondanks dat we op stormachtige dagen snakken naar een zonnestraal, hebben we steeds meer en langere zonnige dagen in het jaar. Dat betekent ook vaak minder regen. Elke druppel water wordt belangrijk om onze planten te voorzien van voldoende water. Zonder water ook geen dieren; dieren die zo ontzettend belangrijk zijn voor het behoud van de natuur. Grote plassen of zwemvijvers maken plaats voor kleinschalige waterspiegels, natuurlijk en avontuurlijk.

Houten tuinmeubilair

Geen plastic klapstoelen maar houten tuinmeubilair maakt het helemaal dit jaar; stoer en robuust maar ook warm en gezellig door de afgeronde vormen. Tuinbankjes die je in het voorjaarszonnetje schuift of juist onder een boom als de hete zomer zijn intrede neemt. We gaan weer lekker terug naar de natuur, kamperen in eigen tuin, met de voeten in het gras en gezellige plekjes in de tuin om te hangen.

Kortom, we lijken weer een beetje terug te gaan naar de oorsprong, we snakken naar de natuur waar we tot rust kunnen komen en op kunnen laden in ons drukke bestaan. Daarnaast wordt duurzaamheid ook in de tuin een vaste en belangrijke factor in ons leven.
Maar hoe creëer je nou eigenlijk een duurzame tuin? In een volgende blog vertel ik je daar meer over.
Heel veel leesplezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *