Hoe creëer je meer sfeer in je woonkamer?

Sfeer, we gebruiken het woord vaak in verschillende contexten. Maar wat we er eigenlijk mee bedoelen, is het gevoel dat iets of iemand in ons oproept in bepaalde situaties. Dat is een hele mondvol maar het gaat natuurlijk om het creëren van een prettige maar vooral persoonlijke leefomgeving. Sommigen ervaren dat als best wel lastig. Nergens voor nodig, ik help je met een aantal tips graag op weg.

Kies de interieurstijl die bij je past

Een interieur is heel persoonlijk, dus ook de sfeer waar jij je prettig bij voelt. De één is overdag een bezige bij en heeft in de avonduren rust en ontspanning nodig. De ander zoekt juist naar een dagelijkse portie prikkels. Neem even goed onder de loep wat jouw zintuigen stimuleert of juist tot rust brengt. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Kies aan de ene kant voor een ingetogen kleurenpalet of kleuren ton sur ton of kijk waar je juist vrolijk, energiek of creatief van wordt. Dat kunnen kleuren zijn maar ook materialen, prints of kunst. 

Voor sommigen is het lastig om hun persoonlijke interieurstijl te bepalen. Waar wij op hoofdniveau onderscheid maken tussen landelijk, klassiek en modern worden deze stijlen ook regelmatig gemixt en beïnvloeden daarnaast interieurtypen en trends het interieurbeeld. Kom jij er zelf ook niet helemaal uit? Verzamel dan foto’s van interieurs uit tijdschriften of digitale kanalen (bijvoorbeeld Instagram of Pinterest) die jou aanspreken. Vaak genoeg heb je daar al een rode draad te pakken en hebben de afbeeldingen een aantal dingen gemeen. Dezelfde kleurstelling of een aantal vormen die telkens weer terugkomen? Dan heb je je eigen stijl gevonden! 

Maak je interieur persoonlijk

Is het dat niet al? Ja, maar soms kan er nog wel een eigen sausje overheen. Naast je eigen voorkeur voor kleuren en meubels kun je ook meer sfeer creëren door je persoonlijke kunstschatten. En daarmee bedoel ik niet perse dat je de Mona Lisa of Het meisje met de parel aan de muur moet hangen. Nee, iedereen heeft in de loop der jaren persoonlijke schatten verzameld. Foto’s van mooie reizen, familieportretten, souvenirs uit verre landen of oma’s krukje uit een erfenis. Haal ze uit de kast en geef ze een prominente plek in je woonkamer. Zo geef je je interieur meteen een eigen en persoonlijke touch.

Kies de juiste verlichting

Last but not least is licht één van de belangrijkste factoren die de sfeer in een ruimte bepalen. Je kunt de mooiste meubels, stoffen of kunst in je kamer hebben; zonder goede verlichting komen ze niet tot hun recht. Bij een bestaande woning is het achteraf vaak lastig om nieuwe lichtpunten aan te leggen. Bij een verbouwing of nieuwbouw daarentegen zou ik het lichtplan dezelfde aandacht geven als het meubelplan. In welke richting ligt de kamer die je in wilt richten? Noordelijk licht is veel koeler dan licht in het zuiden. Hoeveel licht heb je nodig in een kamer? Waarvoor heb je licht nodig en waar? Allemaal belangrijke vragen om goed over na te denken. Wil je hier wat meer informatie over, lees dan mijn blog “Klik aan, klik uit – Het geheim van een goed lichtplan”

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en ideeën om je eigen plekje sfeervoller, maar vooral persoonlijker te maken.

Kan ik je ergens bij helpen? Laat het me gerust weten..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *