Wij hebben in Nederland regelmatig te maken met minder vierkante meters aan woonoppervlakte dan in andere landen. Natuurlijk geldt dat niet voor alle landen als je kijkt naar grote steden zoals New York of Shanghai waar naast de beperkte ruimte ook nog de prijs je licht of waarschijnlijk wel behoorlijk laat duizelen. Nee, we hebben niets te klagen. Ondanks het tekort aan woningen schieten nieuwe woonwijken als paddenstoelen uit de grond. Hoe leuk is dat, helemaal je eigen smaak en stijl kunnen volgen.

Visgraat op de vloer, glad gestucte wanden, een behangetje hier en daar, de meubels en wat mooie accessoires. En klaar! Maar de hal dan? Ach, die komt later wel…. Dat is jammer! De hal is toch je visitekaartje; het is een voorproefje van welke sfeer er binnen heerst. Daar mogen we zeker de nodige aandacht aan besteden. Natuurlijk zien we vaak dat het halletje net wat aan de krappe kant is, maar geen zorgen; ik heb een paar simpele tips om een kleine hal mooi in te richten.

1. Kies de juiste kleuren

Lichte kleuren staan erom bekend dat ze licht weerkaatsen en daardoor de ruimte groter laten lijken, donkere kleuren absorberen licht. Om wit te kiezen als kleur voor de muren is het meest voor de hand liggend maar het kan ook steriel en ongezellig aanvoelen. Denk bijvoorbeeld ook aan pasteltinten of warme kleuren, zoals beige of zand. Verf je het plafond in dezelfde kleur als de muren, krijg je nog meer één geheel. Let bij het kiezen van je kleuren wel op waar de ruimte zich bevindt. Noordelijk licht is veel koeler dan licht uit het zuiden. Groen en blauw zou ik dus niet adviseren in een kamer die in het noorden ligt; rood- of oranjetinten kunnen in een zuidelijk gelegen kamer met zonlicht heel aanwezig zijn.

2. Grote spiegel

Spiegels zijn de ideale manier om een kamer optisch te vergroten en het is het laatste checkmoment voor jezelf voordat je de deur uitgaat. Superhandig dus! Volgens Feng Shui, een eeuwenoude filosofie over hoe je leefomgeving je gevoel en je geluk kan beïnvloeden, kun je beter geen spiegels tegenover de voordeur plaatsen. Waarom niet? De goede energie die via de voordeur naar binnen komt, wordt via de spiegel weerkaatst en kan niet naar binnen stromen. Hoe dan ook, een spiegel is zeker een goed idee!

3. Optisch verbreden of verlengen

Door het gebruik van lange, smalle vloerkleden kun je een kamer optisch verlengen. Datzelfde geldt ook voor horizontale lijnen in bijvoorbeeld behang. Rechthoekige kunst aan de muur versterkt het effect van optisch verlengen, dat geldt voor kunst direct aan de muur of bijvoorbeeld op een fotoplank. Plinten in het hetzelfde materiaal en kleur als de vloer zorgen voor het optisch verbreden van een kamer.

4. Bonus tip: Hou het netjes

Ik denk dat deze laatste tip misschien wel de belangrijkste en meest voor de hand liggende tip is. Alles kan nog zo mooi zijn, maar als het een rommeltje is, blijft de hal een onrustige, kleine plek in je huis. Smalle sidetables, schoenenkasten en garderobes bieden uitkomst. Alle losse spullen zoals handschoenen, mutsen of sleutels kunnen in een mandje.

Met een paar mooie accessoires geef je je hal de finishing touch!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *