Klik Aan, Klik Uit – Het geheim van een goed lichtplan

In deze tijden wordt veel geklust, een uitbouw hier, een nieuwe keuken daar, veel om over na te denken tijdens een verbouwing. Dus ook een uitstekende gelegenheid om de verlichting onder de loep te nemen.

Het geheim

Maar, wat is het geheim van een goed lichtplan? Er zijn natuurlijk geen geheimen rondom het maken van een goed lichtplan.
Er is wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.
Ik heb daarom 3 tips voor jou:

1. Zoek looplijnen en zichtlijnen

Maak een kopie van je plattegrond, want je gaat erop tekenen. Op je plattegrond geef je aan waar de meubels komen. Kijk nu waar je waarschijnlijk veel gaat lopen, van de deur naar de bank, van de bank naar de keuken enzovoort.
Dat zijn je looplijnen.
Looplijnen wil je zo goed mogelijk verlichten, niet alleen voor je veiligheid maar ook om je richtingsgevoel te geven. Kijk nu waar je vaak naartoe kijkt als je op de bank of stoel zit, dat kan de tv zijn maar ook een mooie binnentuin.
Dat zijn je zichtlijnen.
Zorg ervoor dat deze plekken een fijne verlichting hebben, het zou jammer zijn als je hippe plant ’s-avonds op een treurwilg gaat lijken.

2. Bepaal de functionaliteiten in de ruimte

Nu we weten waar alle meubels komen, weten we ook welke activiteiten we daar uitvoeren. Waarschijnlijk zullen we bankhangen voor de tv of lezen in een stoel met de voetjes omhoog. Het is dus handig om daarbij de juiste verlichting te kiezen.

3. Fijne afwisseling tussen verschillende lichtsoorten

We maken onderscheid tussen basislicht, functioneel licht en accentverlichting. Onder basislicht vallen b.v. plafondspots die de ruimte egaal verlichten. Functioneel licht is licht dat een bepaalde functie heeft, de naam zegt het al. Denk hierbij aan een leeslamp of eettafelverlichting.

We spreken van accentverlichting als we een schilderij extra in het zonnetje willen zetten.

Door een mooie mix te maken van de verschillende lichtsoorten wordt je interieur veel spannender en levendiger. Als je de ruimte verdeelt in drie zones wil je dat iedere zone voldoende verlichting heeft.

Bonustip:

Kies armaturen die qua materialen of kleur bij elkaar passen. Dat geeft rust en eenheid in jouw interieur. Dat hoeft zeker niet van dezelfde lichtfabrikant te zijn maar mag wel op elkaar afgestemd te zijn.

Natuurlijk spelen ook nog andere aspecten een rol, denk aan kleurwarmte of kleursterkte. Je ziet dat er veel bij komt kijken, wil je verlichting hebben die mooi in balans is.

Tot slot, gemak dient de mens! Er bestaan verschillende systemen om processen en handelingen in huis te automatiseren. Deze staan bekend als DOMOTICA of Smart Home systemen. Je kunt deze op elk moment en vanaf diverse plaatsen aansturen via je smartphone, tablet of paneel aan de muur. Denk daarbij aan het regelen van je temperatuur, je zonwering en natuurlijk ook van je verlichting.

Heb je hulp nodig bij het maken van jouw lichtplan? Aarzel niet en neem hier contact met me op. Ik help je graag.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *